Reply To: valentin

Forum Duhovnost Forumi E-pogovori valentin Reply To: valentin

#13709
glas
Participant

Pred krščanstvom, so okrog 14.februarja pogani praznovali praznik imenovan Lupercalia. Lupercalia je bil rimski festival posvečen poganskegmu bogu Lupercusu, ki je bil bog pastirjev. Lupercus je bil označen za rimskega boga, za živali in kot grški bog je bil imenovan tudi Pan. Pan je opisovan kot bog narave in je vladal gozdovom in poljem. Bil je na sliki, kot pol človek, pol koza z rogovi in ​​parklji. Pogosto je igral flavto in je bil znan po svoji spolni hrabrosti..


Sprva se je praznik Lupercalia praznoval kot ritual plodnosti. Začelo se je z žrtvovanjem dveh koz. Po žrtvenem obredu, sta dva mladca imenovana Lupercia (ali kar dva duhovnika), sta odrezala jezike mrtvi živali in ji olupila kožo. Nato sta se oblekla v kože od mrtvih živali in posnemala boga Lupercusa. Nato sta takšna tekala po vasi (ali mestu), v rokah sta pa nosila jezik od koze. Ženske v vasi so se postavile v vrsto in so prejele udarec z jezikom, ta udarec je bil obred, ki je zagotavljal plodnost. To je bilo zelo vesel ritual za promocijo zdravja in plodnosti v vasi.

Lupercalia je bila kasneje odpravljena s strani Cerkve, ki je ta praznik nadomestila ali zamenjala s praznikom ˝Valentinovo˝..

http://www.in5d.com/esoteric-origins-of-valentines-day.html


glas2012-02-14 22:42:50

Lepo je če deliš

“Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”