Reply To: REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost Reply To: REALNA realnost /vs./ projicirana realna realnost

#8835
Bor
Član

Spomnil sem se na film Inception, ki sem ga pred kratkim gledal… le ta se deloma nanaša na temo o kateri govorimo. Zanimivo je tam domišljen način kako protagonisti preverijo ali so v realnem ali sanjskem svetu.

Menim, da imamo ljudje potrebo po tem, da določeno realnost (ne mislim le materializiran svet ampak tudi ideje, prepričanja…) opredelimo, kot tisto, ki je neizpodbitna, ki jo smatramo kot “gotovo dejstvo”. Verjetno je razlog take težnje v tem, da nam to daje občutek varnosti, ker če se nimaš česa oprijeti (tj. gotovo dejstvo) se počutiš kot na čistini nezavarovan…no in današnji čas ima ravno ta problem (ali pa priložnost Wink), ko se rušijo in so se malodane porušili že skoraj vsi ti navidezni svetovi, ki so bili včasih smatrani kot gotovo dejstvo (npr. podoba boga, kot ga je Cerkev prikazovala in s tem njena avtoriteta, porušil se je sistem laičnih vrednot npr. vera v pravičnost pravno državo….). Seveda pa nam ta čas nudi tudi možnost, da se ozremo…kam???…verjetno vase…in najdemo to “točko” ki je nepremakljiva, ki je torišče…me zanima kaj je za vas ta “točka”…ali sploh obstaja??? Kaj je torej realna realnost?

Bor
Lepo je če deliš