Reply To: OSHO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast OSHO Reply To: OSHO

#25158
janko
Član

tadej pretner wrote:

Ja, drugač pa ljudje ne poslušamo le tistih, ki nam imajo kaj pametnega povedati, saj nekateri sploh ne pridejo do priložnosti, da bi nam kaj pametnega povedali. Že prej jih “zaradi nečesa” ne želimo poslušati, ne bi pa rekel, da je to vedno obramba. Ljudje imamo pač vsak svojo vibro, ki z nekaterimi zaresonira, z drugimi pač ne; nekatere stvari so nam všeč, druge ne – in pogostokrat niti ne vemo, zakaj nam je nekaj/nekdo všeč, kdo drug pa ne.

pred ene 10 leti ali še več sem bral eno knjigo s precej čudaško vsebino. itaq.
mislim, da je bilo neki o angelih.
fora je v tem… da mi je nikakor ni uspevalo brat, ker sem vsakič zaspal. bral sem jo sicer v postelji, ampak useen… pri alan fordu npr. se mi kej tacga ni dogajal.
no, ampak sem s tisto čudaško knjigo do neke mere vztrajal…

pol pa… preberem v tej isti knjigi napisano neki v tem stilu, da so to itaq stvari, k jih naš um ne želi niti vedet, niti o njih karkoli poslušati in ker iz nekega razloga pač kljub temu beremo, da potem naš um, kot zadnjo vrste obrambe uporabi način, da nas uspava…

tadej pretner wrote:

in men se zdi prav paradoksalno,
da cel kup evropejcev hodi “po duhovnost” prav k hinduijcem.

to se je tut meni zdel učasih čudno.
razložil sem si po swoje.
pomoje na “zahodu” kljub absolutni razštelanosti ljudje nekje v sebi imamo željo ali potrebo, ali slutnjo ali kej tacga… da ne bi blo šwoh mal negovat tut ene vrste svojo duhovno plat.
zahodne dominantne religije so pa ostale totalno za časom. tuki mislim predvsem na vse stotine oblik krščanstva, itaq pa nisem detajlni poznavalec niti ene tako religije, kot katerekoli druge ideologije. hočem rečt, da s svojimi pristopi niti slučajno niso dosti hitro sledili potrebi folka in te religije so vztrajale predolgo z totalno srednjeveškimi idejami, ki pa jih celo zaodnjak ne more več kupiti. informacije, ideje, apetiti pa so rasli. če tuki prištejem nezadovoljstvo zahodnjaka z svojo lokalno reliijo, a istočasno ima potrebo po nečem, da stopi v čredo in uživa v varnem polju skupinske ekstaze, se je pač obrnil na vzhod.
sej generalno gledano itaq s tem ni naredil nič. eno avtoriteto je zamenjal za drugo, v obeh pa išče neki zase-izven sebe.
ampak okej… se je pač obrnil na vzhod…
da se masovno potuje po indiji, mi je tudi logično oz. vsaj do neke mere razumljivo.
po eni strani s potovanjem na vzhod zahodnjak zamenja okolje in s tem izključi cel kup motečih elementov iz zahoda oz. iz vsakdanjega lajfa. to je ziher res.
ampak glavni razlog pa se mi zdi, da npr. v indiji se duhovnost čuti že v zraku, na vsakem koraku.
tega pa na zahodu ni. na zahodu je nekdo loh celo neki svečenik, župnik, … pa ga komot vidiš tut na fuzbal tekmi, gostilni in menda tut u kuplarajih, hahahhahaah
skratka… na zahodu tovrstne duhovnosti ni čutiti na ulici in vsepovsod.
tovrstne pravim zato, ker na zahodu laufajo druge vrste duhovnosti in ideologije.
poglej samo trovske centre. verjamem, da veliko folka gre v trgovski center tudi 20 km daleč z jasno namero kupiti nekaj, kar bi lahko dobil za vsakim ovinkom. torej… tudi v šoping želi iti tja, kjer šoping vibrira v zraku. podobno je z duhovnostjo in zato se mi zdi, da se toliko potuje tja.
pa zdej sem tut mal zanemaril, da je to istočasno tut dopust, pa mal nabijanje ega, če pomislim, da jih večina potuje tja s fotoaparati.
poleg tega, če nekdo pride iz npr. indije iz kakega ašrama, kjer je bil ene par petkov, da se počuti jako duhoven in živi v prepričanju, da je na pravi poti…
sej kdor pa ne hodi tja, se pa lahko tut na zahodu ujame na isto finto.
kupi par knjig kakih oranžnih pajacov in misli, da je zmagal.
če pa pogledam mal okol sebe, pa ne vidim lih nekega hudega efekta vsega tega.
okej… če smo pri ošotu, ki ga sicer ne poznam…
ampak… koliko ljudi pa živi, kar ošo uči?
skratka… use skupi je brca v temo.
na pir it je defenitivno komot veliko boljša izkušnja, kot brat citate kogarkoli, če jih pol ne živiš, da bi jih vsaj tut v praksi preveril, če zate je to to… ali to ni to…
ma člouk u bistvu sploh nič ne želi najdet…
rad bi vse po starem, a istočasno bi rad bil še napol razsvetljen.
sej sliši se fajn, samo nisem pa ziher, da je to tako.

Lepo je če deliš