Reply To: EGO

Forum Duhovnost Forumi Duhovna rast EGO Reply To: EGO

#21768
tadej pretner
Moderator

strelka wrote:

Freud je identificiral tri komponente osebnosti: ID (ONO), EGO (JAZ) IN SUPEREGO (NADJAZ).

strelka wrote:

Psihična energija in goni

Izvor psihične energije predstavljajo goni, ki določajo moč in smer psihičnim aktivnostim. Goni vplivajo na vse aspekte človekovega mišljenja in vedenja.

Goni in motivi določajo osnovo za faze v razvoju in za specifične naloge znotraj teh faz, od primarne navezanosti v otroštvu, do iskanja emocionalne in seksualne izpolnitve v življenju.

Dva osnovna gona: spolni gon- eros (težnja po življenju in vpliva na konstruktivna dejanja kot je ljubezen, altruizem…; psihična energija – libido) in gon smrti – thanatos (ki se kaže v destruktivnih akcijah, kot sta sovraštvo in agresivnost)

Za današnji čas je Freud malce zastarel. Našega nepogojenega dela itak ne upošteva (kateri psiholog pa ga?), a tudi ostala delitev osebnosti je preskromna. Obstaja precej uporabnejših delitev osebnosti – eno sem v grobem navedel v začetku tele teme, niso pa od muh niti spontane stopnje čustvenega razvoja (devet jih je), ki sem jih v postu 30.septembra navedel v temi Duhovno zdravljenje. In prva stopnja ustreza Freudovemu IDu.

strelka wrote:

Komponente osebnosti, SUPEREGO 

Novorojenček se po Freudovem mnenju rodi amoralen, ne dober ne slab. Nima vedenja, kaj je dobro in kaj slabo.

Šele po tretjem letu se začne razvijati tretja instanca osebnosti SUPEREGO:

Freudov superegu ustreza idealnemu jazu, ki sem ga navedel v svojem prvem postu v tej temi. Neskladja med posameznimi jazi so vzrok notranjih konfliktov. In tisto, čemur pravimo vest, je neskladje med idealnim jazom in lažim jazom (tako sem ga imenoval v tej temi, sicer mu pa številnni psihologi pravijo zaključni jaz).

Če pa pazljivo pogledaš spontani devetstopenjski čustveni razvoj (omenjenih devet stopenj), postane jasno, da človeka ne moremo obravnavati šele od rojstva, ampak da imajo zraven precej besede tudi prejšnje inkarnacije. To pa je še ena stvar, katere klasična psihologija ne obravnava.

Še ena stvar, v zvezi s klasično psihologijo.

Klasična psihologija pomaga posamezniku, da se prilagodi družbi. Ampak s tem nekaj ne more biti v redu, saj je evidentno, da je družba bolna. Zame so prave tiste veje psihologije, ki te vodijo k sebi in sedajle na brzino se ne spomnim nobene druge, kot kvantne psihologije (imaš pa tega precej v ezoteriki).

Lepo je če deliš