Živalske maščobe niso škodljive

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Živalske maščobe niso škodljive

Ta tema vsebuje 9 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a glas glas 3 let, 11 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #14174
    strelka
    strelka
    Participant

    En zanimiv članek o živalskih maščobah , ki se jih nekateri tako izogibajo …Wink

    Vir: : http://www.holist.eu/index.html

    V
    50-tih letih je ameriški znanstvenik Dr. Ancel Keys zaslovel z objavo
    študije, ki je zajela podatke iz 6 držav. Namen študije je bil, ugotoviti, ali
    prehranjevanje z maščobami vpliva na stopnjo smrtnosti. Zaključek: maščobe so
    za zdravje nevarne. Kot kronski primer je bila objavljena primerjava med
    Američani, katerih prehrana je temeljila na maščobah živalskega izvora, in
    Japoncih, ki se tradicionalno prehranjujejo z ribami in zelenjavo, zato je pri
    njih uporaba maščob zelo omejena. Poprečna starost Japoncev je bila bistveno
    daljša kot pri Američanih.

    Njegove ugotovitve so postale splošno priznana dogma, ki se je obdržalo do
    današnjih dni.

    Če bi dr. Keys obdelal podatke za 22 držav, saj so ti takrat obstajali, bi
    nedvomno prišel do drugačnega zaključka: povezave med nasičenimi maščobami
    živalskega izvora in prezgodnjo umrljivostjo ne obstaja.

    Že na primeru ‘slabega’ holesterola smo lahko videli, kako se lahko s
    statističnimi podatki poljubno manipulira, da prideš do želenega rezultata.
    Podobno je počel tudi omenjeni dr. Keys.

    Obstaja polno objavljenih študij, ki njegovo dogmo postavljajo na laž, toda
    dogma ostaja dogma. Zavedati se moramo, da zdravniki nimajo toliko časa, da bi
    se lahko seznanili z vsemi obstoječimi študijami, zato se take napake ponavljajo
    in vlečejo naprej.

    Pozitivne lastnosti nasičenih maščob

    Nasičene maščobe se nahajajo tako v mesu kot tudi v rastlinah (meso, mleko in
    mlečni izdelki, nekatera rastlinska olja ter v nekaterih tropskih rastlinah –
    npr.: kokos). Te maščobe sodelujejo kot gradniki pri izgradnji celične opne,
    pri proizvodnji različnih hormonov in pri snoveh podobnih hormonom, torej so
    bistvenega pomena za optimalno zdravje. Poleg tega pa še:

    -prenašalci pomembnih v maščobi topnih vitaminov kot so A, D in K, nujno
    potrebne so še pri pretvorbi karotena v vitamin A, za absorpcijo mineralov in
    kot gostiteljice drugih bioloških procesov

    -pomembni antiviralni agensi (kaprična kislina)

    -učinkoviti antiplak in antifungalni agensi

    -pomembna vloga pri zniževanju holesterola v krvi (stearinska in palmitinska
    kislina)

    -modulatorji genetske regulacije in preventiva pred rakom (maslena kislina)

    Poleg naštetega pa so nasičene maščobe visoko koncentriran vir energije za naše
    telo. Ta vir je dosti boljši kot so to ogljikovi hidrati. O.H. v obliki
    sladkorja ali izdelkov iz žita so motilci hormonov, medtem ko nasičene maščobe
    hormonom pomagajo, torej so te maščobe pomembne za naše zdravje in daljše
    življenje.

    Če smo se odločili, da zmanjšamo vnos O.H., potem moramo zvišati vnos nasičenih
    maščob in ne beljakovin!

    Kot je na teh mojih spletnih straneh že večkrat poudarjeno: zdravju so
    škodljive izključno trans – maščobe, ki jih najdemo v margarini in rastlinskih
    oljih, torej industrijsko pridelanih maščobah.

    Kakovostne maščobe

    Atkinsonova dieta, ki je zelo uspešna shujševalna dieta, bazira na: malo O.H.
    in veliko maščob – ima mnogo slabih stranskih učinkov, saj maščob ne razlikuje
    na podlagi kvalitete. Ne razlikovanje maščob ima lahko hude posledice za
    človekovo zdravje. Tako kot pri vsaki vrsti hrane tudi pri maščobah velja
    pravilo: nadomestek neke hrane ne more biti nikoli dober za človeka. Rastlinska
    olja in margarine (tudi arašidova mast) so za zdravje škodljiva, saj jih telo
    ne more uporabiti, zato jih odlaga pod kožo (predvsem tja) in od tod
    predstavljajo stalno nevarnost za naše zdravje. Če se te maščobe odlagajo na
    stene ožilja ali okrog organov (jetra), lahko povzročijo tudi hude okvare in
    posledično smrt.

    Da je v naši prehrani premalo zastopanih nenasičenih omega-3 maščob, je že
    dobro poznano dejstvo. Manj znano dejstvo pa je, da potrebujemo več nasičenih
    maščob*. Čeprav sodobna znanost pozna več kot ducat različnih nasičenih maščob,
    pa potrebujemo predvsem naslednje 3 nasičene maščobe: stearinska, palmitinska
    in lavrinska kislina. Sterainsko kislino najdemo predvsem v kakavu in živalski
    maščobi. Nima nikakršnega negativnega vpliva na raven holesterola, v jetrih pa
    se ta predela v oleinske kisline. Palmitinska in lavrinska kislina pa
    zvišata raven holesterola. Ker pa se dosti bolj zviša t.i. ‘dobri’ holesterol,
    to zniža nevarnost za bolezni srca.

    *dokler so Mehičani vztrajali pri tradicionalni mehiški kuhinji, ki bazira na
    svinjski masti, je bil kožni rak zelo redek pojav

    Katere so zdrave maščobe in koliko jih potrebujemo

    Vir
    zdravih maščob
    :

    – olive in olivno olje

    – kokos in kokosovo olje

    – maslo (organske pridelave)

    – surovi oreščki (mandlji, oreh)

    – eko jajca

    – avokado

    – meso (živali hranjene izključno s travo)

    – palmino olje

    – hladno orehovo olje

    Ne smemo pozabiti, da so omega-3 nenasičene maščobe živalskega izvora nujno
    potrebne tako za fizično, kot tudi za psihično zdravje. Zaradi tega pomanjkanja
    naj bi v ZDA vsako leto umrlo 96.000 ljudi. Najboljši vir omega-3 maščob
    živalskega izvora je krilovo olje (kril so vrsta planktona, rakcev), ki poleg
    maščob vsebuje tudi mnogo antioksidantov (tudi astaksantin). Teh maščob največ
    pojedo Eskimi, saj se prehranjujejo skoraj izključno z njimi.

    Oglejmo si, katera plemena pojedo največ nasičenih maščob:

    Eskimi – 75%, v glavnem kitovo meso in tolšča drugih morskih živali

    Masaji v Keniji in Tanzaniji – 66%, meso, mleko, kri domačih živali

    Rendili v Keniji – 63%, kamelje mleko, meso, kri

    Tokealu v atolu, ki spada pod Novo Zelandijo – 60%, ribe in kokosovi orehi

    Ne gre pozabiti, da vsebuje materino mleko kar 54% nasičenih maščob!

    Da je Keyseva teorija napačna, je že dolgo znano. Januarja 2010 je bila
    objavljena meta-študija, ki je pod drobnogled vzela podatke 21 študij, kjer je
    bilo vključenih 348.000 odraslih. Ta meta študija je dokazala, da ne obstajajo
    razlike med tistimi, ki jedo izredno malo in tistimi, ki jedo veliko nasičenih
    maščob, kar se tiče srčnih in srčno-žilnih bolezni. Študijo je opravila
    Children’s Hospital, Oakland Research Institute Oakland v Kaliforniji, ZDA.

    Avtor
    teksta: N.Kolarević


    Lepo je če deliš
    #14186
    glas
    glas
    Participant

    strelka wrote:


    Pozitivne lastnosti nasičenih maščob

    Nasičene maščobe se nahajajo tako v mesu kot tudi v rastlinah (meso, mleko in
    mlečni izdelki, nekatera rastlinska olja ter v nekaterih tropskih rastlinah –
    npr.: kokos). Te maščobe sodelujejo kot gradniki pri izgradnji celične opne,
    pri proizvodnji različnih hormonov in pri snoveh podobnih hormonom, torej so
    bistvenega pomena za optimalno zdravje. Poleg tega pa še:

    -prenašalci pomembnih v maščobi topnih vitaminov kot so A, D in K, nujno
    potrebne so še pri pretvorbi karotena v vitamin A, za absorpcijo mineralov in
    kot gostiteljice drugih bioloških procesov

    -pomembni antiviralni agensi (kaprična kislina)

    -učinkoviti antiplak in antifungalni agensi

    -pomembna vloga pri zniževanju holesterola v krvi (stearinska in palmitinska
    kislina)

    -modulatorji genetske regulacije in preventiva pred rakom (maslena kislina)

    Poleg naštetega pa so nasičene maščobe visoko koncentriran vir energije za naše
    telo. Ta vir je dosti boljši kot so to ogljikovi hidrati. O.H. v obliki
    sladkorja ali izdelkov iz žita so motilci hormonov, medtem ko nasičene maščobe
    hormonom pomagajo, torej so te maščobe pomembne za naše zdravje in daljše
    življenje.

    Če smo se odločili, da zmanjšamo vnos O.H., potem moramo zvišati vnos nasičenih
    maščob in ne beljakovin!

    Kot je na teh mojih spletnih straneh že večkrat poudarjeno: zdravju so
    škodljive izključno trans – maščobe, ki jih najdemo v margarini in rastlinskih
    oljih, torej industrijsko pridelanih maščobah.

    Vir
    zdravih maščob
    :

    – olive in olivno olje

    – kokos in kokosovo olje

    – maslo (organske pridelave)

    – surovi oreščki (mandlji, oreh)

    – eko jajca

    – avokado

    – meso (živali hranjene izključno s travo)

    – palmino olje

    – hladno orehovo olje

    Ne smemo pozabiti, da so omega-3 nenasičene maščobe živalskega izvora nujno
    potrebne tako za fizično, kot tudi za psihično zdravje. Zaradi tega pomanjkanja
    naj bi v ZDA vsako leto umrlo 96.000 ljudi. Najboljši vir omega-3 maščob
    živalskega izvora je krilovo olje (kril so vrsta planktona, rakcev), ki poleg
    maščob vsebuje tudi mnogo antioksidantov (tudi astaksantin). Teh maščob največ
    pojedo Eskimi, saj se prehranjujejo skoraj izključno z njimi.

    Oglejmo si, katera plemena pojedo največ nasičenih maščob:

    Eskimi – 75%, v glavnem kitovo meso in tolšča drugih morskih živali

    Masaji v Keniji in Tanzaniji – 66%, meso, mleko, kri domačih živali

    Rendili v Keniji – 63%, kamelje mleko, meso, kri

    Tokealu v atolu, ki spada pod Novo Zelandijo – 60%, ribe in kokosovi orehi

    Ne gre pozabiti, da vsebuje materino mleko kar 54% nasičenih maščob!


    Vbistvu članek povdarja marsikaj druga kot je naslov tvoje teme, tako da pač če želiš papcati svinjsko mast ti kar.., ni pa to zdravo početje.. Že članek sam ti našteje zdrave vire kjer se splača dobiti maščobe, nasičene ali nenasičene..
    Glede plemen ljudstev, ki so navedena, pa se pozanimaj še za njihovo življensko dobo, pa ti bo vse jasno.. Wink

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

    #14188
    strelka
    strelka
    Participant

    Eh .Glas …Big smile.

    svinjska mast je zdrava ….to so že vedli naši predniki precej več let nazaj.Wink
    Saj jo niso samo uporabljali za prehrano , ampak tud za zdravilne žavbiceBig smile
    V normalnih količinah za prehrano…Wink.
    Računaj Glas ..da smo mi kontenentalci …pa da kokosovega olja , pa rib morskih tud nismo imeli …. divjih prašičev pa dost…Big smile.
    Če te moti naslov …ma ne vem tebe vse zadnje čase moti…Big smile.
    Moj naslov pusti na miru ..ker pričakujem še kakšno Sanjo Lončar , ki bo protestirala in pametovala…LOL.

    strelka2012-03-20 10:33:45

    Lepo je če deliš
    #19046
    strelka
    strelka
    Participant

    Švedska študija: Holesterol je zdravilen za možgane

    Smile

    Zanimiv članek, ki trdi da holesterol ni škodljiv za organizem ….ampak zanj nujno potreben …
    kakorkoli že če ga je preveč …maši žile, ampak kot pravi članek je to le posledica industrijske predelane hrane oz maščob rafiniranih olj itd…
    Smile

    strelka2013-03-16 21:23:25

    Lepo je če deliš
    #19048

    Ceres
    Participant

    Holesterol je do neke mere potreben, ampak do tiste, ki ga proizvaja lasten organizem sam. Noben pa me ne bo preprical, da clovek potrebuje mascobo iz zivalskega trupla v prehrani. Ajde, da pecena mast komu disi (meni tudi pase sladek junk food, npr. kaksne napolitanke), samo trdit, da je pa to nujno za organizem, je pa malo huda.

    Lepo je če deliš
    #19053
    strelka
    strelka
    Participant

    hja …zdej mi je pa jasno zakaj eskimi pojejo tolko ribjega olja , rib …in severnjaki kontinentalci svinineBig smile

    ker jim primanjkuje sonca, da bi tvoril vitamin d…
    Lepo je če deliš
    #19056

    Irena
    Član

    Prebrala sem knjigico o Virgin Coconut Oil – VCO – kokosovem olju, oz. masti – not pise, da je histerija o mascobah proizvod industrije in denarja (kaj pa drugega) in ena velikih zablod medicine.

    Transmascobe so nevarne – ne nasicene – seveda v zdravih mejah.

    pozdrav
    Lepo je če deliš

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.