Obsevana oziroma radioaktivna hrana je povsod !!!

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana Obsevana oziroma radioaktivna hrana je povsod !!!

Ta tema vsebuje 28 odgovorov, ima 10 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a  Bernardka 7 let nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #288

    _alesh_
    Član

    Radioaktivna hrana na krožniku?

    Napisala je Sanja Lončar, Aura, marec
    2008

    Te dni veliko beremo in poslušamo o
    prodaji kloniranega mesa – novega dokaza izprijenosti Američanov in še enega
    na dolgem popisu razlogov, zakaj je boljše, da na meso pozabimo.

    Vse se uničuje sámo pravi pregovor, zato tudi na to novico gledam kot na
    dobro novico.

    Očitno je ena civilizacija v zatonu… In boljše je, da jih ustavijo lastni
    »izumi« kot da bo moral ostanek sveta skrbeti za to.

    Tisto, kar me veliko bolj skrbi je
    novica, ki jo v Sloveniji še nismo imeli priložnost slišati. Gre za podatke o
    nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane. Poskusite uganiti kdo
    se je tega spomnil? Ne bo treba dolgo ugibat.

    Na to idejo so prišli (spet) Američani že leta 1950, vendar se je uporaba te
    tehnologije močno razširila šele v zadnjih letih.

    Gre za radioaktivno obsevanje hrane z
    X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki jih emitira radioaktivni izotop
    kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih producirajo linearni akceleratorji
    (pospeševalci?) z močjo do 10 milijonov elektron voltov (MeV).

    Mednarodna nevladna organizacija Food
    & Water Watch (http://www.foodandwaterwathc.org)
    redno spremlja dogajanja na tem področju in na svojih straneh objavlja tudi
    detajlna poročila z vseh koncev sveta.

    V njihovem poročilu boste lahko prebrali podatke o vseh postrojenjih,
    podjetjih, ki se s tem ukvarjajo in stanjem regulative na tem področju v
    različnih državah.

    Tisto kar nas, navadne smrtnike,
    najbolj zanima je vprašanje, kakšna je možnost, da tovrstna hrana zaide tudi
    na naše krožnike.

    Na kitajskem imajo več kot 50
    obsevalnikov hrane, ki je namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali
    80.000 ton izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da se današnje
    številke še naprej skokovito višajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton
    takšnih izdelkov.

    Obsevanje predvsem uporabljajo, da bi onemogočili kaljenje česna (mogoče je
    to odgovor, kako je kitajski česen v naših trgovinah tako čarobno bele barve
    in vedno čvrst). Po tem postopku obdelujejo tudi, polenov prah, začimbe,
    posušeno zelenjavo in zdravilne rastline (!!!).

    Zakonodaja dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega
    mesa, žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.

    Po kapacitetah za obsevanje je tudi
    Indija zelo visoko. Trenutno obstajata dva postrojenja ob Bombaju ki
    imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan
    (načrtujejo gradnjo še treh). Lahko izračunamo, da gre z indijskega trga v
    svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih izdelkov.

    Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule, krompirja, riža,
    začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov, sveže morske hrane,
    zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga.

    Marca 2006 je predsednik Bush obiskal Indijo in je s predsednikom vlade
    Manmohanom Singhom dosegel dogovor o obsevanju sadja in zelenjave za izvoz.
    Bush je ob tem izjavil, da Američani »komaj čakajo, da ugriznejo v Indijski
    (obsevani) mango!.«

    V Iranu se znanstveniki ukvarjajo s tem, kako bi z uporabo radioaktivnega
    obsevanja zmanjšali onesnaženost škampov z nevarnimi bakterijami. V ta namen
    se sedaj uporabljajo kemikalije, znanstvenikom pa se zdi obsevanje
    boljša rešitev ( No, kot vidite, človek marsikaj izve, če zna brati med
    vrsticami. Kot prvo, da so škampi nosilci nevarnih bakterij, kot drugo, da to
    »težavo« rešujejo z nevarnimi kemikalijami, v primerjavi s katerimi se še
    radiacija zdi manjše zlo!)

    Pakistan gradi dva obsevalnika v
    mestih Lahore in Karachi. Pakistanska komisija za atomsko energijo, v
    sodelovanju z Pakistanskim svetom za razvoj kmetijstva načrtuje gama
    obsevanje riža, žitaric, sadja, zelenjave in začimb.

    Mehičani so hrano začeli obsevati
    leta 2007. Predvsem gre za obsevanje sadja namenjenega izvozu v ZDA (mango,
    mandarine, grenivke, guava…)

    Južnoafriška republika obseva sadje
    namenjeno izvozu v ZDA in Evropo.

    Kot obetavne države za postavitev novih obsevalnikov so na mednarodnem
    srečanju v Maleziji leta 2006 označili naslednje države: Egipt, Iran, Moldavijo,
    Pakistan, Filipine, Poljsko, Saudsko Arabijo, Sirijo, Tunizijo in Vietnam.

    In na koncu, poglejmo še v zibelko
    tega zla – na trg ZDA. Tam imajo 50 postrojenj za obsevanje, vendar večino uporabljajo
    za obsevanje medicinskih potrebščin (!) in drugih izdelkov. Obsevana živila
    pa predvsem uvažajo.

    Zakonodaja v ZDA zahteva označevanje
    obsevanih izdelkov, zato se jim potrošniki izogibajo. Vendar tudi tam je
    veliko lukenj v sistemu. Razen »ilegalne« prodaje neoznačenih živil, luknjo
    predstavlja tudi uporaba začimb in dodatkov. Ker začimbe in prehranski
    dodatki predstavljajo majhen odstotek sestavin, uporabo obsevanih ni nujno
    označiti. Tudi pri strežbi že pripravljene hrane označevanje ni nujno.

    Potrošniki tako niso v poziciji, da bi vedeli kaj uživajo v restavracijah,
    menzah, bolnicah, domovih za ostarele in na drugih mestih, kjer tovrstno
    označevanje ni obvezno.

    Da interesi države ne postavljajo
    varnost državljanov na prvo mesto, priča tudi poteza FDA, ki je avgusta 2005
    dovolila obsevanje školjk, kljub temu, da so laboratorijski testi pokazali
    potencialno tveganje. Prehranjevanje živali z obsevanimi školjkami je
    produciralo kemikalije, ki jih znanstveniki povezujejo z genskimi poškodbami
    pri živalih in pri ljudeh. Ob tem je bila izdaja tega dovoljenja povezana z
    vrsto kršitev varnostnih smernic, ki jih je predpisala sama FDA.

    Trenutno pred FDA čaka na odobritev tudi obsevanje otroške hrane,
    pripravljenih gotovih jedi in morskih specialitet.

    Kako je v Evropi?

    Zagotovo ste se že zalotili v preštevanju, koliko hrane iz omenjenih dežel
    prihaja tudi do vas. Zdaj, ko smo na področju brez meja, je brezmejna tudi
    izmenjava dobrin. Zato je še najbolj zanimivo vprašanje, koliko radioaktivno
    obsevane hrane je v Evropi.

    V omenjenem poročilu lahko preberemo,
    da je Evropa do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za
    obsevanje. Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki
    se tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi
    Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami.

    Vendar pozor. V poročilu piše, da so
    prepovedane nove odobritve. Koliko izdelkov pa je do sedaj že dobilo
    odobritev, pa je povsem drugo vprašanje. Vemo da je Francija dovolila obsevanje
    zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina, jajčnih beljakov, zamrznjenih
    škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih krakov in še vrste drugih izdelkov. In
    če so dovoljene v Franciji, potem jih nihče ne more ustaviti, da bi končali
    tudi na polici vaše trgovine.

    Radioaktivno obsevani izdelki bi morali biti označeni… Kako označevanje
    funkcionira v praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti
    odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico
    obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica
    prehranskih dodatkov, ki so jih testirali je bila ali obsevana ali so v njih
    našli obsevane sestavine.

    Na Irskem so pod drobnogled dali tudi testenine in odkrili 14 obsevanih
    izdelkov. Na nobenem ni bilo oznake, da bi bili obsevani (poročilo sta
    objavili organizaciji Food Safety Standards 22. novembra 2006 in Food Safety
    Authority of Ireland, marca 2006).

    Da v Evropi nismo varni pred
    tovrstnimi obdelavami hrane priča tudi podatek, da v mednarodnem združenju za
    obsevanje (IIA) v katerem sodeluje 38 podjetij iz 16 držav, 39% vseh članic
    prihaja iz Evrope! Pomembno je tudi delovanje Mednarodnega sveta za obsevanje
    hrane (International Council on Food Irradiation ICFI), ki lobira v interesu
    omenjene industrije.

    Medtem, ko vi berete te vrstice in se sprašujete, kako je sploh možno, da kaj
    takega obstaja, njihovi predstavniki z vsemi močmi lobirajo pri svetovnih
    organizacija kot so WHO, FAO, IAEA in podobne. Svetujejo tudi telesu
    združenih narodov Codex Alimentarius Commision, ki je leta 2003 sprejela
    priporočilo te skupine, da dovoli obsevanje vseh vrst hrane, z vsemi
    potrebnimi dozami radioaktivnih žarkov. In kaj si pod »potrebnimi« dozami
    predstavljajo!?

    Verjeli ali ne: Ameriški predpisi
    dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če
    bi 1.000.000.000 šli na rentgensko snemanje pljuč…

    Kaj naj vam povem na koncu. Kot večni
    optimist, vam lahko povem da vsej brezmejni norosti, ki nas obkroža obstaja
    tudi nekaj dobrega. Končno se bomo morali zmigati in poiskati svoj košček
    zemlje na katerem bomo pridelali hrano dostojno človeka.

    Vir -> http://gezslo.spaces.live.com/blog/cns!BACFE21438672130!310.entry?wa=wsignin1.0&sa=218646983

    Lepo je če deliš
    #295
    strelka
    strelka
    Participant

    Torej njboljše jesti tisto kar zraste na domačem vrtu…če je možnost.

    Lepo je če deliš
    #299

    loonanai
    Član

    strelka wrote: Torej njboljše jesti tisto kar zraste na domačem vrtu…če je možnost.

    .. če le ne bo preblizu ceste ali nekje v centru mesta. Blagor se tistim, ki živite/jo nekje na vasi Unhappy, mi v mestu pač ne moremo biti “vrtičkarji”…

    Lepo je če deliš
    #320

    _alesh_
    Član

    ZDA, zibelka radioaktivnega obsevanja hrane

    21.12.2009, 10:10 / napisala je BilkaBaloh

    V Sloveniji se o tem, žal, zelo malo
    govori. Verjeli ali ne, Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja
    hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli 1.000.000.000
    na rentgensko slikanje pljuč.

    Zelenjava

    Tudi
    v Evropi že obsevajo hrano. Na prvem mestu je Francija, takoj za njo pa
    Irska in Velika Britanija. Žal pa izdelki, ki so radioaktivno obsevani
    še vedno tega nimajo napisanega na deklaracijah.

    Radioaktivno obsevanje

    Gre za podatke o
    nenehnem porastu radioaktivnega obsevanja hrane. Na to idejo ni prišel
    nihče drug kot Američani in to že pred več kot petdesetimi leti. Gre za
    radioaktivno obsevanje hrane z X-žarki z močjo 5 MeV, gama žarki, ki
    jih emitira radioaktivni izotop kobalt-60 ali elektronski žarki, ki jih
    producirajo linearni pospeševalci z močjo do 10 milijonov elektron
    voltov (MeV). Na Kitajskem imajo več kot 50 obsevalnikov hrane, ki je
    namenjena izvozu. Leta 2001 so na ta način obdelali 80.000 ton
    izdelkov, leta 2005 že 140.000 ton, ocenjujejo pa, da današnje številke
    še naprej skokovito naraščajo in da lahko govorimo že o 200.000 ton
    takšnih izdelkov.

    Čarobno bel česen

    Česen

    Česen na Kitajskem obsevajo zato, da nebi kalil. Večina tega strupa je tudi na naših prodajnih policah.

    Če dobro prebiramo deklaracije, bomo
    prav kmalu ugotovili, da večina česna na našin prodajnih policah
    prihaja prav iz Kitajske. Obsevanje uporabljajo zato, da bi onemogočili
    kaljenje. To je verjetno tudi odgovor, da je česen na naših policah
    tako lepe bele barve in vedno tako čvrst. Po tem postopku obdelujejo
    tudi začimbe, posušeno zelenjavo in zdravilne rastline. Zakonodaja
    dovoljuje tudi obsevanje oreščkov, sadja, zelenjave, zmrznjenega mesa,
    žita in žitnih izdelkov ter termično obdelanega mesa.

    Tudi Indija ne zaostaja

    Riž

    V Indiji so pred nedavnim sprejeli zakon, ki dovoljuje odsevanje riža, rozin, fig, agrumov …

    Po kapacitetah za obsevanje hrane
    Indija prav nič ne zaostaja.Trenutno obstajata dva gojišča ob Bombaju,
    ki imajo skupno kapaciteto obsevanja zelišč in zelenjave 40 ton na dan.
    Načrtujejo pa še gradnjo treh. Ob tem lahko izračunamo, da gre z
    indijskega trga v svet več kot 14.000 ton radioaktivno obsevanih
    izdelkov. Indijske oblasti so do sedaj dovolile obsevanje čebule,
    krompirja, riža, začimb, posušenih plodov morja, rozin, fig, dateljnov,
    sveže morske hrane, zamrznjene morske hrane, mesnih izdelkov in manga.

    In kako je s tem v Evropi

    Evropa
    je do nadaljnjega prepovedala izdajanje novih dovoljenj za obsevanje.
    Razlog temu so znanstvene ugotovitve o škodljivih kemikalijah, ki se
    tvorijo v obsevani hrani. Med tovrstne radiolitske produkte sodi tudi
    Cyclobutanon, ki ga povezujejo z genskimi poškodbami. Francija je
    vseeno dovolila obsevanje zamrznjenih zelišč, česna, čebule, kazeina,
    jajčnih beljakov, zamrznjenih škampov, perutnine, zamrznjenih žabjih
    krakov in še vrsto drugih izdelkov. In če so dovoljene v Franciji,
    potem nam ne more nihče zagotoviti in ustavitiih, da z uvozom nebi
    končali tudi na polici naših trgovin.

    skleda s sadjem

    Sadje,
    ki ga vidimo na naših prodajnih policah je vredno pogleda. Če pa bi nam
    ga strokovno razložil kemik iz katerega od večjih inštitutov za
    raziskovanje zdrave prehrane, bi se marsikateremu vabljivemu sadežu
    zagotovo odrekli.

    Radioaktivni izdelki bi morali biti označeni

    Radioaktivno
    obsevani izdelki bi morali biti označeni. Kako označevanje poteka v
    praksi, pa nam pove primer Anglije in Irske, kjer so se oblasti
    odločile pregledati živila. Oba poročila navajata, da so našli kopico
    obsevanih živil, ki so bila v prodaji brez kakršnikoli označb. Polovica
    prehranskih dodatkov, ki so jih testirali so bili ali obsevani ali so v
    njih našli obsevane sestavine. Na Irskem so pod drobnogled dali tudi
    testenine in odkrili 14 obsevanih izdelkov. Na nobenem pa ni bilo o tem
    nikakršne oznake. Kaj vse se torej nahaja na naših prodajnih policah,
    nam verjetno še dolgo ne bo jasno. Vsekakor pa je jasno to, da hrana ni
    le gensko spremenjena, da je meso klonirano in hrana radioaktivna. Vse
    to zelo kvarno vpliva na človeško genetiko in spremembe v naših
    telesih. Kot že velikokrat povedano pa je dejstvo, da je degeneracija
    človeštva na pohodu. Žal pa nihče proti temu nič ne ukrene. In navadni
    smrtniki, ki ne vedo, kaj vse se na naših prodajnih policah nahaja, se
    z veseljem in nevednostjo gostijo s kemikalijami, pesticidi in
    radioaktivno hrano. Naravo, pa žal zastrupljamo in zanemarjamo. Prav
    kmalu nam bo pokazala zobe, v kolikor nam jih že ni in potem se bomo
    vsi spraševali čemu …

    Vir -> http://vizita.si/clanek/alergije/zda-zibelka-zla-radioaktivnega-sevanja.html

    Lepo je če deliš
    #330

    Kaj naj pove na koncu večni optimist

    Svoj košček zemlje bi sicer nekaj pomagal (če še bo kje kakšen nezastrupljen, ker nekatere stvari se pač širijo po ozračju in pronicujejo,…), vendar ravno po tem kodeksu, ki ga omenjaš ne bo možno kupiti netretiranih semen, ker že sedaj zakoni predpisujejo npr. s čim vse morajo biti pocepljene živali in rastline, in nadalje polja- to pomeni da je to obvezno, ja. Določeni antibiotiki,rasni hormoni, pa take fore. Tak da ne dojemam čist kakšna je bioživinoreja. Pol sem raj jager.

    Tudi rastline delijo podobno usodo, s tem da so šli še dlje,no za moje pojme – dlje kot to, da si lastiš neko biljko, ki jo je dal Bog -ni.

    no, pač seme boš moral drago kupiti, prav tako tudi ključ, ki bo rastlino odpiral, da bo začela kaliti, mislim da so zadeve preštudirali tako, da so gensko zj*bali sistem, da sama rastlina ne bo delala semen, ali pač ne bo plodna,….

    sedaj, veliko se je pisalo o tem codeks alimentarius-u, zadeva vsekakor meji na nadrealizem,

    vendar mislim, da bomo suma sumarum itak uničili planetu. Da nam ni več pomoči, stvari pa ratujejo že bolano bizarne, mislim , da kumare več ne smejo biti krive, folk je preteral vsako mejo dobrega okusa.

    No, nekak se mi zdi, da če ne že vesoljni potop, potem pa vsaj neko prevrednotenje vrednot, je pa možno, kakopak, da je samo meni čudno, kako laufajo sistemi na tem planetu. Ker ovce pa kupujemo vse, predvsem to, kar ne rabimo, obsedenost z materialom je bolezen ki jo moraš imeti, sicer nisi normalenJ

    Da ne govorimo kaj lahko npr nek material na Zemlji pomeni. Npr nafta.Ali dragi kamni. Voda. Zlato ,platina, te fore. Redkost vira je zaj**bana stvar. Omejevanje vira nekomu- pa še bolj.

    Kaj čmo –je kak je-:), saj smo videli kaj je bilo na konferenci, dajte no, fantje in tistih par tetk se malo zajebavajo z nami, pa ne da sem res pričakovala kake podpise ali karkoli, normalno,da bodo še bolj zakurili in vrgli še več urana u peči, še več pizdarij se bodo spomnili in pri tem izpuhali, polili ,razlili vse možne strupe.

    Mater mi grejo na jetraJ, samo zaradi narave, ko je tako lepa, oda naravi. Človek, kdaj boš otet? In v svetlobo že enkrat s temi, ki vodijo svet, matere jim!

    Najboljš da še nam naredijo brikete, lol, spet bi se našli eni, ki bi pedigre jedli, kako je svet okrogel,ccc

    -:)

    pozz

    Lepo je če deliš
    #346

    _alesh_
    Član

    Žalostno je to, da naša prečudovita živa Zemlja je preveč nasičena s kemikalijami, strupi, pa še tudi onesnaževanje zraka, vode, zemlje ter preveč radioaktivna živila, mi pa trpimo in tudi vsa živa bitja ter lepe rastline, kajne Cry
    Pa tisti Codex Alimentarius (same strupi so) bo treba hitro in čimprej zmetat v isti koš za smeti v kontejnerju !!!

    Lepo je če deliš
    #347

    _alesh_
    Član

    Codex Alimentarius

    Idejni vodja

    Uradna stran zadeve o kateri boste brali je http://www.codexalimentarius.net/web/index_en.jsp.
    Povezava na prvi del video posnetka, ki govori o tem, je že v prejšni
    objavi, ampak, ker vem, da ste po večini leni, ignorantni in seveda
    “nimate časa” sem spisal to objavo. Pomagalo bo tudi tistim, ki ne
    znajo ang. To ne pišem z namenom panike ali vzbujanja pozornosti (to
    ali katerakoli druga objava). Pišem, da boste s tem seznanjeni.

    Za
    časa nacistične Nemčije je obstajalo podjetje IG Farben. To je podjetje
    preko katerega so z zahodnim kapitalom med drugim
    financerali vzpon Hitlerja. To je bilo hkrati tudi veliko farmacevtsko
    podjetje, ki je proizvajalo kemikalije, naboje, Cikoln-B, in jeklo za
    taborišča in železnice. Podjetje ja kasneje “razpadlo” na več delov. En
    od teh delov se danes imenuje Bayer.

    Odgovornim
    v IG Farben so sodili v Nuremberg-u (zloglasni sodni procesi proti
    osebam nacistične ideologije). Tam so bili obsojeni na zapor, iz
    katerega pa so vsi dokaj kmalu bili izpuščeni. Nihče ni sedel polni
    čas. Med njimi tudi Hermann Schmitz, ki je med drugim v enem od svojih
    navdihov prišel do ideje za napis: arbeit macht frei

    Schmitz
    je po predčasno končani zaporni kazni odšel do sebi enakih v Združene
    Narode in jim predlagal novo idejo – CODEX ALIMENTARIUS. Ustanovljena
    je bila
    trgovska organizacija. Ni organizacija
    javnega zdravstva, ni organizacija, ki bi ščitila potrošnika ampak je
    TRGOVSKA organizacija. Trgovstvo = Denar = Drek

    Kodeks
    določa več kot 4000 pravil in nasvetov glede hrane, ki jo lahko
    zaužijemo. Izjema so seveda (itak) farmacevtski izdelki. Tega kodeks ne
    regulira. Njihovi standardi (to kar zapoveduje kodeks) nimajo uradne
    pravne teže. To je pač samo industrija. Sodelovanje je
    prostovoljno…………

    V
    uvajanju Kodeksa “prostovoljno” sodelujejo…hja…Združeni Narodi, ki
    dajejo navodila Svetovni Zdravstveni Organizaciji ter Organizaciji za
    Prehrano in Kmetijstvo. Navodila so, da se….sodeluje z zamišljenim
    Kodeksom, ter sprejetje idej preko raznih komisij ter odborov. Vse kar
    sprejme WHO morajo obvezno sprejeti vse države članice WHO.

    Ampak…to
    še ni vse. Kodeks je bil leta 1994 sprejet v ovkiru nastanka Svetovne
    Trgovinske Organizacije. Kaj imajo oni s tem? VSE! Sprejeli so ga
    zaradi “harmonije” standardov hrane po svetu v primeru trgovinskih
    konfliktov. Če se dve članici spreta in ena sledi standardom kodeksa,
    druga pa ne….tista članica, ki standardom sledi, avtomatično zmaga.

    Iz
    tega je več kot očitno, da Kodeks služi interesom trgovskih,
    farmacevskih, biotehničnih, kemičnih in agrokulturnih korporacij.
    Povedano drugače…Kodeks služi kapitalu…in spet smo tam, kjer smo
    bili že velikrat (berite predhodne objave).

    Kaj je Codex Alimentarius?

    Kodeks
    stopi v polno veljavo 31 decembra 2009! V običajnem pravu velja: vse,
    kar ni specifično prepovedano, je dovoljeno. Kodeks se ne ravna po tem
    pravu! Kodeks je tak kot Napoleonov zakonik, ki pravi, vse kar ni
    specifično dovoljeno, je prepovedano.

    Kodeks
    je leta 1994 zapisal, da so hranilne vrednosti (vitamini in minerali)
    strupi. Temu posledično se je potrebno pred tem “zaščititi”. Zato se
    uporabi “znanost”, ki preučuje vpliv kemikalij na organizem
    (toksikologija). Metoda se imenuje “ocenjevanje tveganja”. Ta gre
    nekako tako: vzameš strupeno snov in jo daš živalim, dokler ne ugutoviš
    doze, ki ubije polovico teh testnih živali. Zatem se “predvidi” kakšna
    bi bila ta količina za ljudi. Zatem testnim živalim postopoma daješ
    majhne doze strupene snovi in tako ugutoviš največjo možno dovoljeno
    dozo, ki jo lahko daš živali, preden se pojavijo “stranski učinki”.
    Zatem to vrednost deliš s 100 in tako dobiš varno mero. Tako to
    počnejo, ko ocenjujejo tveganost.

    Kodeks
    na svoji listi dovoljuje 18 hranilnih vrednosti – v varni meri.
    Med drugim je v tej listi tudi Fluorid. Kaj je to si lahko preberete v
    objavi
    Fluorid. Naj pa bo jasno, da to med hranilne vrednosti niti slučajno ne spada Vse kar ni na tej listi je/bo prepovedano.

    Mnogo
    ljudi po svetu dodaja rastni hormon živalim. Imate recimo mleko od
    živali, ki ta hormon jemlejo (jim ga dajo khm nevedni ljudje) in mleko,
    ki pride od živali, ki nimajo v hrani tovrstnih dodatkov. Sedaj imajo
    ljudje možnost izbire. Kodeks tega ne omogoča! Kodeks določa, da morajo
    vse krave dobiti rastni hormon (mosanto recombinant bovine growth
    hormone) + vsaka žival, ki se jo vzreja za hrano človeške živali, mora
    v hrani imeti antibiotike, ki “zdravijo” okužbe, katerih simptomi “še”
    niso vidni (sub clinical).

    Kodeks
    določa omejitve industrijskih kemikalij, ki se jih lahko uporablja v
    hrani. Limit teh kemikalij (količina) je ohlapen. Leta 2001 je 167
    držav določilo, da obstaja 12 res izredno škodljivih organskih
    kemikalij (POPs – persistent organic pollutants), ki jih je potrebno
    prepovedat. Devet najhujših od teh 12 so pesticidi. Kodeks ponovno
    uveljavlja 7 od teh devetih kemikalij. 167 držav je stvar prepovedalo,
    a ta presveti Kodeks bi to znova uvedel. Vsega skupej Kodeks dovoljuje
    3,275 različnih pesticidov, med njimi tudi karcenogene in razne take,
    za katere se škodljivih učinkov ne pozna (vsaj ne uradno). Vsega tega
    se seveda ne bo smelo zavrniti na meji, saj bi to bila
    trgovinska/trgovska kršitev.

    Uradna
    estimacija je, da bo, če upoštevamo samo pomanjkanje (varna mera)
    vitaminov in mineralov, umrlo 3 milijarde ljudi od tega 1 milijarda
    zaradi izstradanja.


    V Sloveniji:

    CODEX ALIMENTARIUS COMMISSION – SLOVENIA
    Institute for Public Health and Social Welfare
    Trubarjeva 2
    1000 Ljubljana, SLOVENIA
    Contact person:
    Ms. Marusa Adamic, Ph.D.

    Vir -> http://www.ednevnik.si/entry.php?w=spregovori&e_id=99872

    Lepo je če deliš

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.