navadna frlinka

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana navadna frlinka

Ta tema vsebuje 3 odgovori, ima 2 glasova, in jo je nazadnje posodobil/a  tadej pretner 4 let, 4 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #17204

    tadej pretner
    Moderator

    Včeraj sem iz protesta šenkal eno knjigo o gobah, ker v njej ni bilo navadne frlinke. No, za kaj gre?

    Pred leti sem imel žepno knjižico o gobah avtorja Jožeta Groma. Kolikor se spomnim, je bila notri tudi navadna frlinka. Nikoli je nisem videl v naravi, sem si jo pa zapomnil zaradi nenavadnega imena in tudi izgleda (fotka v knjigi).
    No in zdaj so začele navadne frlinke na veliko rasti tule pri meni. Ne le v gozdu, celo na travniku pred bajto je ta hip ene šest komadov. Iskal sem po googlu in najdi.si in ni nobenega zadetka. Jaz pa ne vem niti tega, ali je užitna ali ne.
    Ali ve kdo kaj o tej gobi?
    Lepo je če deliš
    #17207

    Prima
    Član

    Frlinka ali plešoča goba:

    http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/okusi/plesalka-hrastovih-gozdov

    Če je ta prava, boš pa sam najbolje vedel.

    Lepo je če deliš
    #17208

    Prima
    Član

    VELIKA ZRAŠCENKA

    zdravilna razkrojevalka hrastovine in kostanjevine

    Velika zraščenka ali frlinka
    Grifola frondosa se pojavlja kot razkrojevalka na hrastovih in
    kostanjevih deblih pa tudi na štorih in koreninah. V starih gozdnih
    sestojih jo najdemo ob dnišču stoječih dreves. Na lesu povzroča belo
    vlaknasto trohnobo. Poleti, predvsem pa jeseni, iz razkrojene-ga lesa na
    kratkem, a krepkem betu poženejo kopučasti trosnjaki, veliki od 20 do
    40 cm. Bet je belkast in pokrit z belim poprhom in se grmičasto razrašča
    v številne manjše betke, ki se na koncu razširijo v vodoravne drug nad
    drugega nameščene klobučke. Klobučki imajo pahljačasto ali lopatasto
    obliko z valovitim robom. Zgoraj so rjavi ali sivo rjavi, lahko tudi
    temno sivkasti. Površina je žimaste strukture, z vzdolžno potekajočimi
    temnejšimi progami in grebenastimi gubami. Na spodnji strani klobučkov
    je belkasta trosovnica, sestavljena iz kratkih cevk, ki ob betu
    prehajajo v ovalno obliko, najnižje ob betu pa celo v majhne lističe.
    Meso trosnjakov je belo, krhko in precej vlaknasto. Vonj je precej močan
    in aromatičen, spominja na vonj miši. Mladi klobučki so užitni,
    starejši pa otrdijo in niso primerni za uživanje. Tudi vonj starih
    klobukov ni prijeten, okus pa trpek. Hrastova zraščenka je zelo cenjena
    na Japonskem in Kitajskem, kjer jo tudi gojijo na žagovi-ni hrasta in
    kostanja, z dodatkom otrobov. Substrat zelo dobro prerašča, redkeje pa
    požene klobučke. Vendar so vztrajni gojitelji uspeli vzgojiti tudi
    klobuke. Na Kitajskem jo imenujejo maitake in jo uporabljajo v prehrani,
    pa tudi

    Plodišče velike zraščenke (foto: F. Pohleven)

    v zdravilne namene. Znani so zdravilni učinki proti raku, izboljšuje
    imunski sistem, znižuje krvni tlak, deluje pa tudi proti bakterijam in
    virusom in jo priporočajo proti prehladom, celo proti HIV virusu.

    Veliki zraščenki je podobna hrastova zraščenka (Dendro-polyporus
    umbellatus), ki tudi razkraja hrastovino. je bolj okusna, a zelo redka
    in zato zaščitena.
    Lepo je če deliš
    #17219

    tadej pretner
    Moderator

    Hvala Prima. Ja, to je to. Očitno internet vse ve, sam jst nisem dovolj spreten, da bi našel.

    Lepo je če deliš

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.