kefir in muesli

Forum Duhovnost Forumi Zdrava prehrana kefir in muesli

Ta tema vsebuje 11 odgovorov, ima 5 glasov, in jo je nazadnje posodobil/a  Ceres 4 let, 5 mesecev nazaj.

  • Avtor
    Prispevki
  • #19299

    Ceres
    Participant

    Zadnje case sem odkrila to kombinacijo, kefir (ki sem se mu do sedaj izogibala, ker je zivalskega izvora) in muesli. Uporabljam mueslije brez dodanega sladkorja in medu, ki pa vsebujejo ovsene in psenicne kosmice, razne vrste sadja, oresckov…..

    To kombinacijo po eni strani najdem med zdravo prehrano, po drugi strani gre pa za kombinacijo beljakovin, OH, vsebuje gluten…..

    Zmesancki so me za nekaj casa minili, tega se pa sedaj ne morem najest….jem to zadevo zjutraj, cez dan in zvecer….v bistvu skoraj samo to, ampak seveda v kar velikih kolicinah….recimo 750 ml kefirja na dan in pac kolikor mueslija gre not.

    Bolj posvecene v zdravi prehrani prosim za mnenje ali bi se bilo za brzdati…..

    Ceres2013-04-09 09:26:52

    Lepo je če deliš
    #19303

    raco
    Član

    Nor sem na doma narejen musli! Jem ga skoraj vsako jutro med tednom preden se odpravim na šiht. Delam ga povečini z kefirjem, včasih tudi kislo mleko, tekoči jogurt….Pravijo, da je dobro namočiti za nekaj ur žitarice, oreščke. Mislim, da je to skoraj nujno narediti. Zvečer si napravim mešanico in jo namočim v vodo, zjutraj pa odcedim in dodam kefir. Osnova so mi ovseni kosmiči iz oluščenega zrnja. Dodam mix oreščkov: lešniki, orehi, mandelni…. in mix suhega sadja: fige, rozine, dateljni, jabolčni krhlji, nastrgan kokos…. in še kaj…sadje in oreščke narežem oz. zlomim na bolj male dele in si propravim količino za en teden vnaprej. Pri nakupu pazim, da najdem suho sadje brez konzervansov. Če so suhe marelice in rozine svetle barve…potem zagotovo veš, da so žveplani oz. z nečim tretirani. Se da najti tudi v Hoferju, Sparu…tako, da ni treba it v neke specializirane trgovince. Dodam tudi laneno seme, sončnično seme… Lešnike, orehe in krhlje imam pa tako domače. Moj musli mi je stokrat boljši od pripravljenih iz trgovin, pa še brez dodanih sladkorjev in še česa je. Obrok je zelo nasiten in lakote potem zelo dolgo ne čutim, čeprav pojem majhno količino tega.

    Lepo je če deliš
    #19305

    Ceres
    Participant

    Raco, kje pa dobis ovsene kosmice iz oluscenega zrnja? Pa suho sadje in orescke je potrebno potem vse naseckati? To se mi zdi kar projekt…..

    Jaz nic ne namakam, ker mi pase, da hrusta…tako kot imam tudi riz rada se trd, pa testenine so za moje pojme tudi povsod razkuhane, pa fizol mi tudi pase, da je se trd posredi…..

    Lepo je če deliš
    #19307

    raco
    Član

    Zakaj je namakanje zares pomembno si preberi tu:

    http://zdrava-prehrana.bodieko.si/zdrava-prehrana/zakaj-je-namakanje-oresckov-tako-zelo-pomembno

    Ovsene kosmiče iz oluščenih zrn kupim v Hoferju- so v modri papirnati vrečki (tisti v rumeni niso oluščeni…); kvaliteta mi zelo odgovarja. Meni ti pač bolj pašejo.
    V eno posodo si naredim mix oreščkov in v drugo mix suhega sadja, toliko, da imam za teden ali dva pripravljeno. Ovsene kosmiče imam v original embalaži… potem pa samo to troje zmešam in zalijem z kefirjem. Ne dodajam si medu ali česa podobnega, ker že suho sadje naredi obrok zelo sladek.

    Orehe prelomim 1x ali 2x, fige dam na pol ali na četrtino,itd…. cele fige so mi prevelike za goltanje… Je mal več dela, kot da kupiš že pripravljene mueslije. Približno 20 min mi vzame, ampak kot že rečeno je to količina, ki jo imam tudi do 2 tedna. Je pa res da delam bolj male obroke, ker mi to čisto zadostuje za zajtrk.

    Lepo je če deliš
    #19314

    Ceres
    Participant

    Uf tole glede namakanja je pa cisto novo zame. Hvala.

    Lepo je če deliš
    #19317

    raco
    Član

    Ceres wrote: Uf tole glede namakanja je pa cisto novo zame. Hvala.

    Ja, tudi jaz sem bil “čisto vesel” ko sem to izvedel. Sicer sem jst tudi bolj tiste sorte, ko se mi ne da glih najbolj pripravljat stvari vnaprej… imam rajši “just in time” variante. Sploh kar se tiče hrane. Ampak menda bi bilo dobro še bistveno dlje namakati žita, stročnice… kot samo čez noč. Vemo kak je to praktično Unhappy.

    raco2013-04-09 20:49:46

    Lepo je če deliš
    #19319
    glas
    glas
    Participant

    Ceres wrote: Jaz nic ne namakam, ker mi pase, da hrusta…tako kot imam tudi riz rada se trd, pa testenine so za moje pojme tudi povsod razkuhane, pa fizol mi tudi pase, da je se trd posredi…..

    Jaz sem tudi pred kakim letom rekel, da nikdar ne bom jedel namočenih oreščkov.. pa me poglej zdaj.. vse že namakam..

    Predvsem pa je treba tudi vsa žita namakat itd.. Tako so počela tudi prvobitna ljudstva, so že vedela zakaj..

    Lepo je če deliš

    “Synchronicity is God’s way of remaining anonymous.”

Za objavo odgovora morate biti prijavljeni.